28.3.2024

2024 Global Corporate Divestiture Survey

V nejnovějším průzkumu Global Corporate Divestiture, který jsme provedli mezi vedoucími pracovníky v oblasti M&A a restrukturalizace, zkoumáme nejen nejnovější trendy v oblasti divestic, ale také jejich měnící se roli v podnikové strategii.

deloitte-global-divestiture-survey

S výjimkou prudkého nárůstu v souvislosti s pandemií v roce 2021, kdy celková hodnota celosvětových divestic přesáhla 1 bilion USD, zůstává objem a hodnota odprodejů a spin-offů v nedávné historii do značné míry stabilní. V roce 2021, který se vymykal, se mnoho organizací zbavovalo nepředmětných aktiv, aby získaly hotovost poté, co pandemie zpomalila a ukončila mnoho obchodních aktivit. Následující rok 2022 přinesl stejně rychlé ochlazení na úroveň před pandemií a v roce 2023 se počet i hodnota divestic ještě více snížily.

Nejnovější tržní data naznačují, že existují pozitivní vyhlídky na obnovení aktivit v oblasti fúzí a akvizic, včetně divestic, neboť méně než 2 % respondentů uvedla, že jejich organizace neplánují žádné divestiční aktivity, a téměř 80 % očekává v příštím roce a půl tři nebo více odprodejů. Je pravděpodobné, že prodejci si pamatují zvýšenou aktivitu z roku 2021 a chtějí divestice zařazovat do svých plánů pravidelněji.

Klíčová zjištění vycházející z průzkumu:
  • S výjimkou prudkého nárůstu v souvislosti s pandemií COVID-19 v roce 2021 zůstává objem a hodnota divestic a spin-offů v nedávné historii do značné míry stabilní. V posledních šesti letech tvořily 13 až 17 % celosvětového počtu fúzí a akvizic a 16 až 22 % jejich hodnoty. Největší část připadá na Ameriku, druhá největší na Evropu a třetí na region Asie a Tichomoří.
  • Respondenti našeho průzkumu naznačují, zejména ve srovnání se zjištěními Global Divestiture Survey z roku 2022, že dosahují vyšších výnosů z transakcí, než očekávali, uzavírají transakce rychleji, než očekávali, a častěji přeceňují náklady na oddělení.
  • 60 % respondentů našeho 2024 průzkumu strategicky vyhodnocuje jednotlivé podniky v portfoliu z hlediska potenciálu k odprodeji alespoň dvakrát ročně, což je mírný nárůst oproti 55 % v našem průzkumu z roku 2022.

Celý report naleznete zde: 2024 Global Divestiture Survey | Deloitte